Stappenplan Pergola plaatsen

Een pergola is een constructie van latten op hoge palen in uw tuin. Het is een goede basis voor klimplanten en een prachtige aanvulling op een tuin. Een ander voordeel van een pergola is het in gebruik kunnen houden van het maximale grondoppervlak van uw tuin. Daarnaast is een pergola niet alleen decoratief en een lust voor het oog maar ook functioneel. Zo kan een pergola dienen als een romantische terrasoverkapping, overdekte parkeerplaats of als decoratie om bijvoorbeeld uw tuinpad te accentueren. Een pergola kan gemaakt worden van diverse soorten hout. (Bijv. hardhout of Douglas/lariks).

Hoe u vakkundig zelf en gemakkelijk een houten pergola maakt en welke materialen u het beste kan gebruiken voor het realiseren van een pergola vind u in ons stappenplan. Bij het onderstaand voorbeeld maken we gebruik van vierkante palen. U kunt echter ook ronde palen gebruiken voor het maken van een pergola. 

Benodigdheden

- Grondboor
- Accuboormachine
- Paalhamer
- Waterpas
- 90 graden verbindingshoeken
- Schroeven Torx. 4x30 mm ( RVS aanbevolen)
- Trap
- Uitzettouw
- Zaag 

Voorbereidingen

Stap 1.
Bepaal de plaats en omtrek van de pergola, let erop dat er geen leidingen of kabels liggen die door de grondboor of palen geraakt kunnen worden. Met piketjes kunt u de pergola uitzetten in de tuin. Denkt u van te voren goed na over de posities van de palen zodat u er later geen last van heeft.

Stap 2.
Kies een houtsoort waarmee u de pergola wilt realiseren zoals bijvoorbeeld hardhout of naaldhout. Kiest u voor hardhout, vergeet dan niet om het hout voor te boren. De palen zowel in hardhout als in naaldhout zijn in diverse afmetingen beschikbaar zoals bijvoorbeeld: 6x6, 7x7, 8x8, of 9x9. ( deze palen kunnen tevens als liggers gebruikt worden)

Stap 3.
Bij het onderstaande voorbeeld word uitgegaan van een 220m hoge pergola, hierbij heeft u een 3 meter lange paal nodig zodat de paal nog voldoende ruimte over heeft om in de grond te plaatsen( 80 cm). Het is belangrijk dat u om de min. 1 meter tot max. 2 meter een paal plaatst. Bij dit proces zet u altijd de eerste paal en de laatste paal als eerste neer. U kunt hiervoor een grondboor en een uitzettouw gebruiken.

Stap 4.
Als laatste plaatst u de dwarsliggers bovenop de liggers. U plaatst om de 50 cm een dwarsliggers op de liggers. Wilt u liever een pergola met dak? Kiest u dan voor een dwarsligger in de gewenste lengte van uw dak. U rekent op de gewenste lengte +50 cm extra zodat u aan beide zijde van het dak een overstek van 25cm heeft.

Stappenplan Pergola plaatsen

Stap 1. 

Plaats met behulp van een paalhamer en een grondboor (10 cm) de palen in de grond. Een trap is hier handig bij. Zorg ervoor dat de palen 80 cm de grond in gaan en 220 cm boven de grond uitsteken. Het is belangrijk dat de bovenkanten van de palen waterpas staan op 220 cm boven de grond. Plaats de volgende palen op 190 cm afstand van elkaar. Zodat u tussen de palen in genoeg ruimte heeft. De palen mogen ook dichter bij worden geplaatst. Wij adviseren om de palen op min. 1 meter of max 2. meter uit elkaar te zetten. U kunt eventueel de grond om de palen aanstampen met de paalhamer, zo staan ze stevig voordat u verder gaat met de volgende stap. 

Stap 2. 

Nu de palen in de grond zijn gezet bent u klaar voor het monteren van de liggers. U brengt de verbindingshoeken (90 graden) aan de dwarsbalken. Dit kunt u het beste doen met 4x30mm Torx schroeven en een accu boormachine. 

Stap 3. 

U bent nu toegekomen aan het plaatsen van de dwarsruiters (liggertjes). De dwarsruiters mogen in stukken van 60 cm lang gezaagd worden. De dwarsruiters kunt u zagen uit een rechthoekige balk of bijvoorbeeld uit de vierkante paal die u gebruik voor u pergola (9x9 cm). Zorg ervoor dat de uiteinden onder een hoek van 45 graden worden afgezaagd. Dit omdat het regenwater op deze manier minder snel vat op het hout kan krijgen waardoor de kans op rot minder snel optreed en het hout langer zal meegaan. Bovendien ziet het er ook iets fraaier uit dan dat u de uiteinden recht afzaagt. 

Stap 4.

Nadat de dwarsruiters zijn gezaagd maakt u een inkeping aan de korte zijde van ruiters en begint u met het vastzetten van de ruiters op de liggers. Hiervoor gebruikt u de verbindingshoeken. Met een 4x30 mm schroef kunt u deze makkelijk verbinden aan de dwarsruiters. Rekent u hierbij 6 schroeven per verbindingshoek. U kunt dit op de zelfde manier monteren als dat u bij de lengte liggers heeft gedaan. Wederom is het raadzaam om hierbij een trap te gebruiken. U kunt voor het gemak de dwarsruiters ook kant en klaar bij ons bestellen. 

Stap 5.

Uw pergola is nu klaar voor gebruik.
U kunt klimplanten zoals bijvoorbeeld een hedera of blauwe regen tegen de verticale palen aanplanten.