Stappenplan schutting maken

Een schutting is niet alleen functioneel en duurzaam, maar ook zeer decoratief. Schuttingen dienen op de eerste plaats voor privacy en geven u de mogelijkheid tot het inbrengen van een eigen stijl. Een ander voordeel van een schutting is het in gebruik kunnen houden van het maximale grondoppervlak van uw tuin. Bij UltimateWood vindt u een ruim assortiment aan schuttingen zodat u aan al uw wensen invulling kunt geven. Degelijk, stevig, fijn of stoer, wij zorgen ervoor dat er voor iedere tuinstijl en budget een tuinscherm in de verschillende productlijnen voor u te vinden is.

Daarnaast is er nog het alom bekende planken-en-palen-principe. Dit roept bij de meeste van ons wat minder gevoel op, maar is desondanks een prima alternatief voor een snelle en doeltreffende afscheiding zonder een kant-en-klare schutting.

Plaatsingstips voor schuttingen en planken

Stap 1

Meet de totale lengte van de schutting op met een meetlint. Deel deze lengte door 1.87 en u weet hoeveel schuttingdelen u nodig heeft. Het aantal schuttingdelen plus 1 is het aantal palen dat u nodig heeft.

Let op! Wettelijke regel stelt dat u alleen op de perceelgrens mag plaatsen na goedkeuring van uw buren. Indien dit niet het geval is moet u de schutting plaatsen aan uw kant van de perceelgrens.

In de achtertuin is de maximale toegestane hoogte voor een schutting/ afscheiding 2 meter. Voor een voortuin is de maximale toegestane hoogte 1 meter. 

Stap 2

Gebruik een grondboor, deze zijn ook bij ons verkrijgbaar. Hiermee maakt u gaten voor de palen. Boor de gaten minimaal 75 cm diep en exact 180 cm uit elkaar. Controleer regelmatig of u goed verticaal boort, span hiervoor een touw om de palen in een rechte lijn te krijgen.

Stap 3

Strooi sneldrogend beton in het gat en giet er een halve emmer water op. Roer het mengsel met een stok goed door elkaar.

Stap 4

Zet paal in de nog natte betonmortel. Duw hem zo diep dat hij afhankelijk van het te plaatsen schuttingdeel 1.80 tot 2 meter boven de grond uitsteekt. Laat de palen dus op het laagste punt in de tuin meer boven de grond uitsteken. Kijk op de gebruiksaanwijzing voor de droogtijd van het beton. Sneldrogend beton in binnen 15 minuten hard, ga dus redelijk snel te werk. 

Stap 5

Controleer aan de bovenkant met een touwtje en waterpas of de palen de minimaal benodigde lengte boven de grond uitsteken. Ga uit van de paal die op het laagste punt in de tuin staat.

Stap 6

Meet vanaf de onderkant van het scherm de hoogtes van de tussenregels. Let op dat u bij het boren van de gaatjes in de paal (3 mm) begint aan de onderkant van deze paal en dat u alle gemeten maten met 5 cm vermeerderd. Dit in verband met het vrij ophangen van de schutting. Schroef de schuttingsteun op de zijkant van de paal vast (zie tips onderaan voor meer informatie hiervan).

Stap 7

U kunt ervoor kiezen om de schuttingen met de gelijke zichtzijden naar uw kant van de tuin de plaatsen. De zichtzijde met de meeste planken is hierbij de mooiste optie. Indien de schutting dient als scheiding tussen 2 tuinen adviseren wij om de zichtkanten om en om te plaatsen. Dit omdat de meeste schermen zijn opgebouwd uit oneven aantallen aan planken. Doordat u de schermen om en om plaatst zal hierdoor het natuurlijke verloop op deze wijze doorgetrokken worden. Houd de schuttingdelen op hun plaats en schroef ze aan de steunen vast.

Stap 8

Maak het laatste schuttingdeel op maat en schroef het vast. Druk de grond rondom de palen stevig vast. Voorzie de koppen van de palen eventueel met paalornamenten. Dit ter voorkoming van inregenen en onnodig kans op verrotting. 

 

Tips

  • Boor alle verbindingen voor, om splijten van het hout tegen te gaan. Bij hardhout is voorboren in ieder geval aanbevolen, dit in verband met het knappen van schroeven en het splijten van het hout. Gebruik indien mogelijk altijd RVS schroeven. 
  • Bescherm alle kopse kanten van het hout tegen inregenen. De palen bijvoorbeeld met paalornamenten en schermen door middel van afdeklatten. Zelfs toog schermen kunnen voorzien worden van een dergelijke afdeklat. Beide verbeteringen hebben tevens een oogstrelend effect op uw schutting.
  • Voor een optisch perfect resultaat moet het scherm dat tussen de palen geplaatst is 1.5 cm dieper liggen dan de voorkant van de paal.
  • Bevestig bij voorkeur de schermen aan de tussenregel in het scherm. Een scherm heeft altijd een voor- en achterzijde. De achterzijde heeft altijd een oneven aantal planken. Bevestig het scherm dan ook aan de tussenregel aan deze zijde van het scherm.
  • Indien u geen gebruik maakt van beton om de palen te fixeren kunt u ook de geboorde gaten na plaatsing van de palen volgooien met zand en dit door middel van een lat goed aanstampen. Om de losse grond om de paal te verdichten gebruikt u water. Als de grond waarin de palen geplaatst moeten worden voorzien is van puin of boomwortels, dan adviseren wij u een verzonken paalpunt te gebruiken. Na plaatsing van de paal in de paalpunt, de paalpunt aan 3-zijden van de paal dichtkitten met siliconenkit, dit om inwatering te voorkomen.
  • Gebruik altijd palen met minimale dikte van netto 68x68 mm. Hoe dikker de paal des te stabieler is de constructie.

  • Om het hout na plaatsen zoveel mogelijk haar natuurlijke kleur te laten behouden hebben we diverse soorten beitsen en oliën in ons assortiment. Een voordeel van beits of olie is dat het hout een extra beschermlaag krijgt. Kiest u ervoor om uw schutting niet te behandelen, dan zal het hout na loopt van tijd op een natuurlijke manier gaan vergrijzen.

 

Extra informatie

Houten schuttingen

Afhankelijk van de ligging van uw woning zal een schutting van tijd tot tijd een flinke dosis wind vangen. Tevens zal de schutting aan diverse soorten weersinvloeden worden blootgesteld. Wij adviseren daarom om een goede houtsoort te gebruiken voor uw schutting. Denk bijvoorbeeld aan hardhout. Hardhout is erg duurzaam, heeft een dichte structuur en is uitstekend bestand tegen weersinvloeden, ook zonder chemische behandeling. De levensduur van hardhout is gemiddeld 15 tot 25 jaar.

Het gebruik van goed geïmpregneerd tuinhout is ook uitermate geschikt voor een schutting.

Betonnen schutting

Het plaatsen van een betonnen schutting gaat in principe hetzelfde als een houten schutting. U kunt zelfs een combinatie maken van beton en hout. Bijvoorbeeld staanders van beton en de panelen ertussen van verduurzaamd hout. Heeft u vragen of andere opmerkingen? Komt u dan gerust eens langs voor een persoonlijk advies of neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op.

Schutting van planken

Om een schutting van planken samen te stellen adviseren wij u het volgende: de palen mogen nooit verder dan 1.80 meter uit elkaar staan. Om een hoogte te creëren van 1.80 meter met eenzelfde “doorkijk” als van een schutting heeft u 17 planken nodig (een scherm heeft 15 planken). Een planken schutting heeft altijd een oneven aantal planken. Bij plaatsing begint men aan de zijde waar het even aantal planken komt aan de onderkant van de paal. Na uitlijning, waterpas stellen en bevestiging van de eerste plank wordt er gebruik gemaakt van afstandsblokjes van 6,8 cm. Deze

afstandsblokjes worden op de onderste plank gelegd en hierop wordt de volgende plank gelegd. Deze plank wordt aan de uiteinden vastgeschroefd. De afstandsblokjes worden nu meegenomen naar de bevestigingspunten verderop in de plank. Doordat de plank nu nog flexibel is kan de plank naar boven geduwd of naar onder gedrukt worden op de afstandsblokjes. Hierdoor is een snelle en gegarandeerde loodrechte plaatsing gewaarborgd. Planken dienen altijd aan de palen geschroefd te worden (2 schroefverbindingen in de breedte van de plank). Voorboren van de schroefgaten is alleen aan de uiteinden van de planken noodzakelijk. Uit optisch- en stabiliteitsoogpunt altijd een plank vlak over de palen bevestigen (dek plank). Let er bij het plaatsen van de palen op dat sommige palen gaan fungeren als doorverbind paal, dat wil zeggen dat op deze paal een plank eindigt en weer zal beginnen (dus de paal is op dat moment maar half werkend). Indien mogelijk ervoor zorgen dat de planken in half-verband aan de palen bevestigd worden. Dit kan door de palen op dezelfde afstand uit elkaar te plaatsen en het begin en het einde van de diverse planken telkens weer op een andere paal te laten uitkomen. Voor het maken van een hoekverbinding, waarbij de planken toch op dezelfde hoogte zullen doorlopen, zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste het plaatsen van een extra paal (wordt aanbevolen). Ten tweede, na plaatsing van het eerste gedeelte schutting een ligger van 38x67 op de paal met planken draaien (over de planken heen) om zodoende weer voldoende bevestigingsmogelijkheid te creëren voor het volgende stuk schutting.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op, u bent ook altijd welkom op onze locatie voor een persoonlijk advies.

UltimateWood B.V.

Binnenweg 4

2411 NA

Bodegraven

0172-610326

info@ultimatewood.nl